آشنایی با انواع سند ملکی

  • حتما می دانید سندهای مسکونی انواع مختلفی دارند و همه ملک ها دارای سندتک برگ نیستند. حتما به گوشتان خورده است که ملک سند تفکیکی دارد؟ سند بنیادی است. سند وراثتی یا موقوفی یا سند ملکی منگوله دار و انواع دیگر سندها

    یکی از مهم ترین نکات برای دریافت وام روی سند ملک دانستن نوع سند آن است پس در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با انواع سند ملکی آشنا کنیم.

    سند ملکی انواع مختلفی دارد که هرکدام مسائل حقوقی ویژه‌ی خود را دارا است. در زیر به انواع سند ملکی اشاره خواهیم کرد:

    سند ملکی رسمی

    در ماده ۱۲۴۸ قانون مدنی در تعریف سند آمده است که سند عبارت است از هر نوشته كه در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد. 

    در تعریف سند نوشته است اسنادی که در اداره ی ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی، بر طبق مقررات قانونی جمهوری اسلامی ایران تنظیم شده باشند؛ سند رسمی می گویند.

     

    سند ملکی انواع مختلفی دارد. انواع سند ملکی عبارت است از:

    • سند مشاع
    • سند شش دانگ
    • سند مفروز
    • سند منگوله دار
    • سند تک برگ
    • سند اعیان
    • سند عرصه
    • سند وقفی
    • سند ورثه‌ای
    • سند المثنی
    • سند معارض
    • سند شورایی
    • سند وکالتی
    • سند بنچاق
    • سند رهنی

    سند مشاعی چیست؟

    سند مشاع به معنای شریک بودن عده ای در یک سند است به طوری که یک ملک، چند مالک داشته باشد. یا در تعریفی دیگر سند مشاع به سند ملکی گفته می‌شود که بین چند شریک تقسیم شده است.

    در نتیحه می‌توان گفت در سندهای مشاع هر یک از شرکاء بخشی از یک ملک را صاحب می‌باشند و هر یک سند رسمی در اختیار دارند. در واقع ملک مشاع ملکی است که همه‌ی مالکان در تمام آن با هم شریک هستند. مانند حیاط ساختمان که در سند همه افراد ساختمان وجود دارد و به عنوان مشاع از آن یاد می شود. این سندها برای دریافت وام مورد استفاده نمی باشد و از طریق هیچ بانکی نمیتوان وام روی سند مسکونی مشاعی دریافت نمود.

    سند شش دانگ

    به سندی که به صورت کامل به یک شخص تعلق داشته باشد، سند شش دانگ گفته می‌شود. این نوع سند رسمی یکی از معتبر ترین اسناد در بین اسناد ملکی است. کلمه‌ی شش دانگ به معنای شش جهت است و منظور از شش دانگ؛ شش جهت شمال، جنوب، شرق، غرب، بالا و پایین است. و عملا بین عموم مردم به این صورت جا افتاده است که یک سند به شش قسمت تقسیم شده و هر دانگ می تواند به نام یک نفر باشد. اما سندی که همه شش دانگ آن به نام یک نفر باشد با نام شش دانگ از آن یاد می شود و برای دریافت وام روی سندملکی می توانید از آن استفاده نمایید.

     

    سند مفروز

    کلمه مفروز در اسناد در مقابل مشاع استفاده می‌شود. مفروز از نظر قوانین ثبتی به این معنی است که شخصی قصد جداکردن سهم خود در یک زمین مشاع را داشته باشد.

    به طور مثال اگر  چند نفر یک سند مشاعی را داشته باشند، هر یک از این شرکا بخواهد سهم خود از این ملک را جدا کرده و به صورت منفرد بر روی آن ساخت و ساز کند، باید آن ملک به نسبت سهم مشاعی مالکان میان آنان افراز شود. در بین انواع سند موجود در ایران، سند مفروز یکی از پیچیده‌ترین در نوع خود است.

    سند تک برگ

    از دیگر انواع سند معتبر می‌توان به سند تک برگ اشاره کرد. سندهای قدیمی املاک معمولا به صورت دفترچه‌ای بودند و یا از چند برگ تشکیل شده بودند. و در قدیم معمولا همه ملک ها دارای این نوع استاد هستند.

    امروزه به جای سندهای چند برگی سند تک برگ به صاحب ملک داده می شود و جایگزین همان سند چند برگی و دفترچه ای قبلی شده است.

    این نوع سند رسمی برخلاف نوع قدیمی آن با دست تهیه نمی‌شود و در اصل با وسایل کامپیوتری با رعایت نهایت ایمنی به دست مالک می‌رسد. و در نتیجه جعل آن سخت تر بوده و مالک با اطمینان خاطر بیشتری می تواند ملک را خرید و فروش کند.

    هر سند تک برگی برای یک مالک صادر می‌شود و اگر صاحب ملک خانه‌ی خود را به شخص دیگری بفروشد، سند جدیدی برای شخص خریدار تهیه و ارسال می گردد.

    در سند تک برگ کروکی ساختمان و اطلاعات دقیق‌تری از ملک قابل مشاهده است. مزیت این سند در مقابل سندهای قدیمی چند صفحه ای در درجه‌ی اول اصالت و در درجه‌ی دوم خوانا بودن و شفاف بودن آن است.

    جهت دریافت وام روی سند مسکونی این نوع سند معتبرترین نوع سند می باشد.

    سند ملکی وقفی

    سند وقفی سندی است که صاحبان ملک یا زمین یا هر چیز دیگری، آن‌ها را وقف کرده و اداره‌ی اوقاف این ملک‌ها رو به صورت ۹۹ ساله به دیگران منتقل می‌کند و از آن‌ها اجاره می‌گیرد.

    طبق قانون و مسائل حقوقی، خرید و فروش اموال وقفی، بدون هماهنگی و اجازه گرفتن از اداره اوقاف ممنوع بوده و تخلف به حساب می‌آید.

    اگر اشخاصی که با اجازه اوقاف اعیانی در عرصه اوقافی بسازند، می‌توانند فقط برای اعیان خود سند درخواست کنند. این نوع سندها برای دریافت وام دارای مشکلاتی بوده و وام به آنها تعلق نمی گیرد.

    سند ملکی عرصه و اعیان

    نام این سند برای متقاضیان خرید خانه در تهران و یا خرید خانه در شهرهای بزرگ آشناست. چرا که در این شهرها بیشتر منازل مسکونی از نوع واحدهای آپارتمانی هستند که عرصه و اعیان دارند.

    آپارتمان‌ها در زمینی به مساحت معین ساخته می‌شوند؛ سند عرصه، سند ملکی مربوط به زمینی است که آپارتمان در آن بنا می‌شود و سند اعیان مربوط به سند ملکی واحدهایی است که بر روی آن زمین ساخته می‌شوند.

    میزان سهم هریک از مالکین واحدها برای عرصه بستگی به اندازه و متراژ اعیان آن‌ها دارد. با درخواست از شهرداری‌ها و ادارات مربوطه می‌توان سهم خود از عرصه را مشخص کرد.

    این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که ملک ورثه‌ای شود یا آنکه مالکین ساختمان بخواهند عرصه را تخریب کرده و دوباره با شرایط جدید بسازند.

    سند ورثه‌ای

    یکی دیگر از انواع سند موجود در کشور، سند ورثه‌ای است. بعد از فوت مالک، مال او به فرزندان و وراث می‌رسد. وارثان می‌توانند با تسلیم نمودن مدارک به اداره ثبت مربوطه، به اندازه سهم الارث خود درخواست صدور سند مالکیت کنند. و یا با دریافت وکالت نامه از یکی از وراث ملک را به شخص دیگری فروخته و پول معادلش را دریافت نمایند.

    مدارک مورد نیاز برای صدور سند وررثه‌ای عبارت است از تقاضای صدور سند مالکیت، گواهی حصر وراثت، فرم مالیاتی ۱۹ و اصل سند مالکیت مورث است. این نوع سند ها نیز قابل ارائه برای دریافت وام نمی باشند.

    سند ملکی تفکیکی

    همان‌طور که از کلمه‌ی تفکیک هم پیدا است این سند معمولا بر ملکی دلالت دارد که بین چند نفر تقسیم شده است و قسمت‌های تقسیم شده هرکدام در قالب یک سند از هم تفکیک شده‌اند.

    سندهای تفکیک شده مربوط به املاکی هستند که چند نفر در مالکیت آن با هم شراکت دارند و این سندها مسائل حقوقی مربوط به خود را دارند.

     

    امتیاز کاربران به این مطلب:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    با ما تماس بگیرید
    پیمایش به بالا